DOT-ul anvelopelor auto

Ce este DOT-ul?

DOT-ul este un acronim pentru "Departament of Transportation" din Statele Unite ale Americii și se referă la standardul de identificare a anvelopelor. DOT-ul se găsește pe toate anvelopele vândute în multe alte țări, printre care și cele din Europa. Acesta include informații despre producător, dimensiune, tip și data de fabricație.

Anul și săptămâna de fabricație a anvelopelor

Informația referitoare la anul și săptămâna de fabricație a anvelopelor se găsește în codul DOT, care este compus din patru cifre. Primele două cifre reprezintă săptămâna de fabricație, iar ultimele două cifre reprezintă anul de fabricație. De exemplu, un cod DOT cu numărul 5018 arată că anvelopa a fost produsă în săptămâna 50 a anului 2018.

Este important să țineți cont de vechimea anvelopelor atunci când le cumpărați. Anvelopele care au fost depozitate corect, ferite de lumina soarelui și factori externi, pot fi utilizate pentru o perioadă de șase ani sau chiar mai mult, în funcție de condițiile de depozitare și de uzura acestora. Cu toate acestea, anvelopele care au fost echipate pe autoturisme și utilizate pentru mai mult de șase ani prezintă riscuri pentru siguranța în trafic.

Cum se aleg anvelopele

Atunci când alegeți anvelope noi, trebuie să țineți cont de dimensiunea, tipul și caracteristicile de conducere ale acestora. Dimensiunea anvelopelor este indicată de numerele care se găsesc pe peretele lateral al anvelopei. Este important să alegeți anvelopele care se potrivesc cu dimensiunile autoturismului dumneavoastră.

Tipul de anvelope necesar depinde de tipul de autoturism și de condițiile de conducere. Există anvelope pentru mașini de oraș, anvelope pentru mașini de teren, anvelope de iarnă, anvelope de vară și anvelope all-season. Este important să alegeți tipul potrivit de anvelope pentru condițiile de conducere.

Caracteristicile de conducere ale anvelopelor includ aderența, zgomotul și confortul de rulare. Anvelopele de calitate vor oferi o aderență mai bună și vor fi mai silențioase și mai confortabile.

Cum se întrețin anvelopele

Întreținerea corespunzătoare a anvelopelor este esențială pentru siguranța dumneavoastră în trafic și pentru prelungirea duratei de viață a anvelopelor. Iată câteva sfaturi utile pentru a întreține anvelopele:

  • Verificați presiunea anvelopelor regulat. Anvelopele cu presiune inadecvată pot afecta aderența și pot duce la uzură neuniformă a anvelopelor.
  • Verificați starea de uzură a anvelopelor. O adâncime a profilului mai mică decât cea recomandată poate duce la pierderea aderenței și la un risc mai mare de a derapa pe drumuri umede sau acoperite de zăpadă.
  • Rotiți anvelopele la fiecare 10.000 de km pentru a asigura o uzură uniformă a acestora și o durată de viață mai lungă.
  • Evitați supraîncărcarea autoturismului, deoarece acest lucru poate duce la uzură neuniformă a anvelopelor.
  • Evitați frânarea bruscă și virajele strânse, deoarece acestea pot duce la uzură prematură a anvelopelor.
  • Depozitați anvelopele într-un loc ferit de lumina soarelui și de factori externi, cum ar fi umiditatea și temperaturile extreme.

În concluzie, DOT-ul anvelopelor este o informație importantă pentru alegerea anvelopelor și pentru a ține cont de vechimea acestora. Anvelopele cu vechime de câțiva ani, dar depozitate corect, pot fi utilizate în continuare, însă este important să se țină cont de vechimea acestora atunci când sunt echipate pe autoturisme. Alegerea anvelopelor potrivite și îngrijirea lor corespunzătoare poate asigura o experiență sigură și confortabilă la volan.

Pentru ca site-ul sa functioneze asa cum va asteptati, stocam si preluam informatii din browserul dvs sub forma de "cookie-uri". Aceste informatii ajuta website-ul sa tina minte ce produse ai adaugat in cos, sa identifice tipul de dispozitiv pe care il folosesti, sa salveze preferintele tale, toate pentru o experienta cat mai placuta.
Prin continuarea navigarii confirm ca sunt de acord cu termenii si conditiile de utilizare ale site-ului si cu "politica de confidentialitate".