Lațimea anvelopei este afișată în milimetri și reprezintă distanța dintre pereții laterali ai anvelopei.


Contează lățimea anvelopelor?

Da, lățimea anvelopelor contează! În afară de aspectul estetic, schimbând lățimea anvelopelor vom afecta performanța vehiculului. Suplimentar, achiziționând anvelope late vom plăti mai mult față de un set de anvelope mai înguste.

Acum întrebarea este, ce oferă în plus anvelopele late față de anvelpele înguste?


Anvelope late

Primul lucru, cel evident, aspectul. Vehiculele echipate cu anvelope late sunt mai aspectuoase d.p.d.v. estetic. Anvelopele cu amprenta lata au de obicei talonul mai îngust și sunt echipate pe autoturisme sportive, așadar sunt mai placute la privire întrucat au nevoie de jante mari.

Totuși, care este diferența de performață?

Anvelopele mai late au o suprafață mai mare de contact cu suprafața de rulare care optimizează performanța și tracțiunea. Aderența mai bună este garantată pe suprafețe uscate și umede mulțumită contactului consistent cu drumul. În acest mod, anvelopa beneficiază și de control îmbunătățit în manevrare datorită coeficientului de frecare sporit.

Cu toate acestea, performanța și aderența vin cu un cost pe care îl vei simți la benzinărie. Anvelopele late cresc rezistența la rulare, care afectează consumul de combustibil. Adițional, amprenta mai lată generează și zgomot mai mare la rulare, diminuând confortul din habitaclu.

Pro:

 • Tracțiune excepțională pe carosabil uscat sau umed
 • Performanță sporită la manevrare
 • Durabilitate crescută la viteze mari

Contra:

 • Costul carburantului
 • Confort scazut
 • Costul anvelopelor este mai mare

Anvelope înguste

Anvelopele înguste echipează, de obicei, autoturismele standard de pasageri. Acestea au înălțimea talonului mai mare care, dupa spusele unora, afectează estetica autoturismului. Totuși, aceastea oferă ceea ce anvelopele late nu pot.

Cel mai important aspect, anvelopele înguste sunt opțiunea cea mai buna atunci când luăm în calcul confortul si consumul de carburant. Acest lucru este datorat amprentei de contact mai mici care minimizează rezistența la rulare și scade în mod apreciabil zgomotul de rulare și vibrațiile.

Anvelopele înguste au un alt avantaj semnificativ și anume performanța în condiții de iarnă. Acestea, contraintuitiv, oferă mai multă tracțiune față de anvelopele late prin aplicarea unei presiuni mai mari per cm pătrat, ajutând astfel la tracțiunea prin zapadă, gheață.

Cu cât anvelopa este mai lată, cu atât mai mare este riscul de a pierde aderența. Altfel spus, o anvelopă mai îngustă "taie" zăpada mai bine, pe când o anvelopă lată se împotmolește mai usor.

Dar, ce nu oferă anvelopele înguste? Din păcate, din cauza talonului mai înalt al acestora, acumularea de caldură are loc mai rapid, lucru care le poate afecta la viteze mari. Deși rămân ușor de manevrat, din cauza temperaturilor mari care se acumulează acestea se uzează mult mai rapid. De asemenea, integritatea structurala a acestora poate avea de suferit.

Pro:

 • Economie de combustibil
 • Zgomot si vibrații de rulare reduse
 • Tracțiune îmbunătățită iarna

Contra:

 • Mai puțin sigure la viteze mari
 • Performanțe reduse pe carosabil uscat și umed
 • Afectează estetica autoturismului

Pentru ca site-ul sa functioneze asa cum va asteptati, stocam si preluam informatii din browserul dvs sub forma de "cookie-uri". Aceste informatii ajuta website-ul sa tina minte ce produse ai adaugat in cos, sa identifice tipul de dispozitiv pe care il folosesti, sa salveze preferintele tale, toate pentru o experienta cat mai placuta.
Prin continuarea navigarii confirm ca sunt de acord cu termenii si conditiile de utilizare ale site-ului si cu "politica de confidentialitate".