Cum se măsoară adâncimea anvelopelor și când trebuie înlocuite?

Ce este adâncimea profilului și cum se măsoară?

Adâncimea profilului anvelopei este distanța dintre suprafața exterioară a benzii de rulare și cea mai adâncă adâncitură din banda de rulare. Aceasta se măsoară în milimetri cu ajutorul unui instrument special numit profundimetru. Aceste dispozitive sunt ieftine și disponibile în majoritatea magazinelor de anvelope.

Care este adâncimea minimă legală?

Legea impune o adâncime minimă legală a profilului de 1,6 mm în majoritatea țărilor. Însă, pentru siguranța maximă, majoritatea specialiștilor recomandă înlocuirea anvelopelor când adâncimea profilului ajunge la 3 mm. Aceasta este valabilă și pentru anvelopele de iarnă.

Ce adâncime au anvelopele noi?

Adâncimea profilului anvelopelor noi variază în funcție de tipul acestora. În general, anvelopele de vară au o adâncime de 7-8 mm, în timp ce cele de iarnă au 8-9 mm. Anvelopele All-Season au, de obicei, o adâncime de 7-9 mm.

Cum știu când trebuie să înlocuiesc anvelopele?

Anvelope uzate cu crapaturi

Unul dintre cele mai simple moduri de a verifica dacă anvelopele trebuie înlocuite este să verificăm adâncimea profilului. Însă, există și alte indicii care ar trebui să ne atenționeze că trebuie să înlocuim anvelopele. Acestea includ:

  • Crăpături sau urme evidente de uzură pe banda de rulare
  • Un comportament mai puțin predecibil al autoturismului pe carosabil ud sau alunecos
  • O creștere a distanței de frânare
  • Un sentiment de "zgomot" mai mare al anvelopelor la viteze mai mari
  • Unele semne ale vechimii anvelopei, cum ar fi îmbătrânirea cauciucului sau decolorarea.

Marcajele de pe anvelope care indică momentul înlocuirii

Marcaje uzura anvelope

Majoritatea anvelopelor au marcaje speciale pe banda de rulare pentru a ajuta la determinarea momentului în care trebuie înlocuite. Acestea includ bare transversale de uzură, sau indicatori de uzură, care apar în mod regulat pe suprafața benzii de rulare a anvelopei. Acestea indică momentul în care adâncimea șanțurilor a ajuns la limita minimă acceptată.

De exemplu, anvelopele de iarnă au o adâncime de rulare mai mare decât cele de vară. În general, anvelopele noi au o adâncime de rulare între 8 și 9 mm, în timp ce anvelopele uzate pot avea o adâncime de rulare de doar 2-3 mm.

Cum se măsoară adâncimea anvelopelor?

Verificare uzura anvelope

Există mai multe metode de măsurare a adâncimii anvelopelor, dar cea mai comună este utilizarea unui indicator de uzură. Acesta este un mic creion special care se introduce în șanțul anvelopei și indică adâncimea rămăsă. Dacă nu ai un indicator de uzură, poți utiliza și o monedă pentru a verifica adâncimea șanțurilor. Poți introduce o monedă în șanțul anvelopei, iar distanța dintre partea superioară a monedei și șanțul anvelopei indică adâncimea rămăsă.

Ce trebuie să faci dacă adâncimea anvelopelor tale este sub limita minimă?

Dacă adâncimea anvelopelor tale este sub limita minimă, trebuie să le înlocuiești cât mai curând posibil. Anvelopele uzate reduc aderența și măresc distanța de frânare, ceea ce poate duce la accidente. În general, se recomandă înlocuirea anvelopelor la fiecare doi-trei ani, chiar dacă adâncimea șanțurilor este încă suficientă. Acest lucru se datorează faptului că anvelopele se degradează și din cauza factorilor externi, precum expunerea la razele UV, temperaturile extreme și depozitarea necorespunzătoare. În concluzie, verificarea adâncimii anvelopelor tale ar trebui să facă parte din rutina ta de întreținere a mașinii. Înlocuirea anvelopelor uzate cu unele noi și de calitate poate face o diferență semnificativă în siguranța ta și a pasagerilor tăi pe drumurile publice.

Pentru ca site-ul sa functioneze asa cum va asteptati, stocam si preluam informatii din browserul dvs sub forma de "cookie-uri". Aceste informatii ajuta website-ul sa tina minte ce produse ai adaugat in cos, sa identifice tipul de dispozitiv pe care il folosesti, sa salveze preferintele tale, toate pentru o experienta cat mai placuta.
Prin continuarea navigarii confirm ca sunt de acord cu termenii si conditiile de utilizare ale site-ului si cu "politica de confidentialitate".